De terugkeer van de Pastinaak

Informatief

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 0 Gelezen 1641
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Als je de zaaikalender bekijkt is Oktober de maand van de pastinaak-oogst. Deze oude groente is weer helemaal hip na een aantal decennia weg geweest te zijn.

Pastinaak (ook Pinksternakel of Witte Wortel genoemd) is een oude wortelgroente die wij in Nederland aten nog voordat we aardappelen hadden ingevoerd. We gebruikten de pastinaak bijvoorbeeld voor het maken van Pastinaak-Andijvie stamppot. Pastinaak en andijvie worden beide in oktober geoogst en werden daarom gecombineerd gegeten. In het algemeen gesproken ben ik een groot voorstander van het eten van groente van de plek waar je woont, in het tijdstip dat het natuurlijk geoogst wordt want hier is ons lichaam op ingesteld en het is dus erg gezond.

Het zaaien van pastinaak gebeurd vanaf de 2e helft van april, zo ongeveer, en kan geoogst worden vanaf augustus. Net als bij boerenkool is ze extra lekker als de vorst er even overheen geweest is.
Het is mij al meerdere malen gelukt de pastinaak gedurende de hele winter gewoon lekker te laten staan, en in februari nog even wat te oogsten.

Het schoonmaken van de pastinaak doe ik meestal even met een dunschillertje na de ergste modder er af gespoeld te hebben.
Ik lees nogal veel dat men de harde kern van de wortel verwijderd alvorens deze verder te bereiden, maar dat heb ik nog nooit gedaan.

Verder kan je de pastinaak rauw of gekookt eten, bakken, frituren etc. Ze kan gewoon gebruikt worden zoals wij onze moderne aardappel gebruiken. De smaak is wel wat anders, die is een tikkie zoeter dan de aardappel, en wat minder sterk van smaak dan de gewone oranje wortel.

Pastinaak is wel een maand te bewaren op een droge koele plek, of na blancheren (2 minuten hoog koken) in de vriezer een maand of 6.

0 Reacties

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.