Je moestuin winterklaar maken, hoe doe je dat?

Moestuin tips

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 2 Gelezen 12124
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Vanaf half oktober tot november is het tijd om te beginnen de moestuin winterklaar te maken. De laatste oogst kan binnen worden gehaald, en de grond die je groente en fruit het hele jaar zo trouw voorzien heeft van voedingsstoffen kan worden aangevuld met nieuwe voeding.

Het winterklaar maken van de grond zorgt er voor dat je grond het komende jaar voorbereid is op de nieuwe beplanting. Daarom is het handig om in deze tijd ook even een planning te maken met wat je waar neer gaat zetten in de tuin. Zo kan je elk stuk grond gaandeweg beter voorbereiden voor die specifieke planten. Nu weet je dat misschien nog niet precies, maar als je in januari of februari de eerste mest en misschien ook kalk gaat uitstrooien is het handig om te weten waar dat nodig gaat zijn. Elke plant heeft weer andere behoeften.

Hoe maak ik mijn moestuin winterklaar?

Je kan beginnen met het omspitten van je tuin. Zorg er wel voor dat eventueel onkruid uit je tuin al weg is. Schep de grond ongeveer een 15 - 20 cm diep helemaal om. Probeer de grond daadwerkelijk om te keren voor het beste resultaat.
Kleigrond geeft vaak wat grote brokken bij het omspitten. Dit is niet erg, de vorst gaat hier op inwerken en door het verweren van je grond door de vorst zal je grond luchtig en vruchtbaar worden. Het valt door de vorst straks helemaal uit elkaar.

Na het omspitten

Na het omspitten kan je, als je dat hebt, je compost over je tuin verdelen, ongeveer 2 cm dik. Lees ook: Composteren kan je leren. De compost kan je eventueel wat door je bovenlaag heen mengen maar dit zou niet nodig moeten zijn.

Je kan ook je tuin mulchen. Mulchen is eigenlijk hetzelfde als composteren, alleen doe je dat op de plek waar je normaal compost zou uitstrooien. Strooi om je tuin te mulchen afgestorven planten, bladeren en kleine houtsnippers over je grond. Deze verteren dan en dienen komend jaar als grondstof voor je beplanting.

Of je gaat mulchen of composteren maakt niet zo veel verschil. Het verschil zit hem in de mate waarin het materiaal verteerd is. Compost is iets beter door de grond op te nemen doordat het wat fijner is. Dit komt doordat je compost doorgaans 2, 3 of soms wel 4 jaar laat staan verteren voor je het gebruikt.

Als je dit gedaan hebt is je moestuin winterklaar. Als je wilt weten wat je nog meer in je moestuin kan doen de komende maanden kijk je even in de Zaaikalender. Daar staan naast het zaaien en oogsten ook andere activiteiten vermeld.

Toevoegen van extra voeding

Bemesten met bijvoorbeeld koemest (biologisch!) en kalk toevoegen is voor een moestuin het beste in het voorjaar te doen. Je kan je tuin het beste 4-5 weken voor het zaaien voorzien van mest, en 2-3 weken voor je gaat zaaien van kalk voorzien, als dat nodig is. Meer over bemesten en kalk in een later artikel.

 

2 Reacties

25 Dec 2014 om 21:46Is spitten altijd nodig? Ik hoor er veel tegenstrijdige geluiden over. Zelf ben ik, in de zware kleigrond, niet zo'n goede spitter. Vorig jaar heb ik een kwart van de tuin omgespit en niets gemerkt van hetgeen niet omgespit was. Wat is wijs?
7 Jan 2015 om 09:02Sommige planten houden nu eenmaal van een wat lossere grond. Als je klei hebt net als ik is omspitten wel aan te raden. Klei is een behoorlijk vaste substantie, en zeker de groentes die onder de grond groeien vinden het dan prettig om een beetje ruimte te krijgen.

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.