Ophokplicht kippen door vogelgriep

Dieren

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 0 Gelezen 1355
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Op 15 november is bij een pluimveebedrijf in Hekendorp vogelgriep geconstateerd. 150.000 kippen moeten worden geruimd. Het gevolg is dat pluimveehouders en hobby-houders van pluimvee (op menig volkstuincomplex te vinden) hun dieren in eerste instantie uiterlijk 72 uur dienen op te hokken. 

Ophokken

Heel simpel gezegd betekent ophokken dat je je dieren binnen moet houden. Binnen wil zeggen, afgezonderd van de buitenwereld. Ik zal dus in mijn geval - ik heb hokken van gaas - zeil over mijn hokken moeten doen om een afzondering te creëeren. De arme beestjes. Ik probeer mijn kippen juist altijd zo ruim mogelijk te laten leven, want dat zorgt voor betere gezondheid bij de dieren, en betere eieren. (leest u even mee scharrelei-fabriek-houdende-boeren?):

Hobby eieren gezonder

Ruime leefomstandigheden, in combinatie met gezonde voeding en aandacht voor welvaren van kippen zorgt voor een hogere concentratie Omega 3 ten opzichte van Omega 6. Hobby eieren zijn dus gezonder. Wel belangrijk dat je de dieren niet van de grond laat eten maar netjes uit schone bakken omdat de eieren anders weer teveel dioxine bevatten. 

Soort vogelgriep

Terug naar de vogelgriep: De specifieke variant van deze vogelgriep de H5 variant van Aviaire Influenza. Het betreft hoog pathogene aviaire influenza (HPAI), van het type H5N8. De EU heeft de HPAI bestrijdplichtig gesteld, zoals dat zo mooi heet. Dit houdt in dat je verplicht bent hier iets aan te doen. Deze soort van vogelgriep is namelijk zeer besmettelijk en kan ook op de mens worden overgedragen. Concrete symptomen zijn snel opkomende koorts, spierpijn, rillerigheid, keelpijn, hoesten en een uitgeput gevoel. Binnen 2 tot 3 uur voelt iemand zich echt ziek. Na besmetting kan het bij mensen 7 tot 10 dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden.

Oorzaak

Waar de oorzaak van deze uitbraak ligt zullen we maar even in het midden laten. In mijn optiek zorgt de manier waarop de industrie met dieren omgaat wederom voor een probleem voor heel het land. Blijkbaar hebben we allemaal die paar centen die we anders aan een goede behandeling van dieren zouden besteden zelf keihard nodig, maar dit is slechts mijn opinie, en ik kan dit niet met feiten onderbouwen. Dat moet ik toch even zeggen voordat ik een brief van de advocaat van *vul hier voedselgigantnaam in* krijg.

Huidige status ophokplicht

(Laatste update: 12 december) Op dit moment geldt er geen ophokplicht voor pluimvee. Wel is er een advies gegeven om je kippen voorlopig op te hokken.

0 Reacties

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.