Moestuin beginnen


Moestuin informatie

Een moestuin beginnen

Moestuinen heb je in verschillende soorten en maten. De een heeft een moestuin van 200m2 of groter ergens bij een volkstuinvereniging, terwijl de ander het doet met een aantal bakken op het balkon.

Moestuin beginnen

Voordelen van de moestuin

Het houden van een moestuin heeft diverse voordelen. Een van de meest gehoorde voordelen is: Moestuin groente is gezonder. En dat is ook zo! Onbespoten (want dat doe je natuurlijk niet in je eigen tuin) en volledig zelf op een langzaam tempo gekweekte groente smaakt gewoon beter. De voedselindustrie trekt een gemiddelde groente met licht en warmte uit de grond op een tempo dat de plant van zichzelf niet gewend is. Meestal met behulp van allerlei hulpstoffen, want tijd en ruimte = geld. Dat hoef je in je moestuin natuurlijk niet te doen.
Een ander voordeel van het houden van een eigen moestuin is, dat het gewoon een leuke hobby is. Het werkt heerlijk ontspannend om zo af en toe lekker even met de handen in de aarde je beplanting te voorzien van een goede portie tender loving care.

Wat heb je nodig om een moestuin te beginnen?

Je hebt natuurlijk een aantal dingen nodig om een moestuin te starten. Heel basische dingen, die eenvoudig te verkrijgen zijn:Informatie over elke plant

In onze Plantengids proberen we van elke gangbare, maar ook van de wat minder bekende groente en fruit uit te leggen hoe je deze het beste kan telen. Je kan hier bijvoorbeeld de mestbehoefte, plantafstand of zaaidiepte vinden. Natuurlijk hebben we ook opgenomen wanneer je het beste jouw groente en fruit kan zaaien.

Een planning maken

Bij een nieuwe moestuin is het handig om een planning te maken met wat je waar wilt hebben staan. Sommige groenten mogen niet binnen een x aantal jaren na elkaar op een stukje grond staan. Ze zouden namelijk de grond kunnen uitputten. Het bijhouden hiervan, en je beplanting er op aanpassen noemen we vruchtwisseling. Een handige gratis tool die je kan gebruiken om je moestuin planning compleet te maken is onze Moestuin Planner. Hiermee kan je online je moestuin uittekenen en je beplanting neerzetten, om zo een mooi digitaal overzicht te hebben over je tuin.
De moestuin planner stuurt je ook (als je dat wil) elke maand een mail met een todo-lijst voor die maand. Handig, in het bijzonder voor beginnende moestuinders.

Moestuin vragen?

Heb je nog moestuin vragen, kijk dan gerust even op ons Moestuin Forum en laat je vraag daar achter.