Moestuin beginnen


Moestuin informatie

Moestuin bodem

De grond waar je groente in kweekt is belangrijk voor de voedingsstoffen die de groente nodig heeft. De ene plant is de andere niet, dus elke plant heeft weer andere behoeftes. Van nature zitten er in verschillende soorten bodem al verschillende grondstoffen, en omdat ook de ene tuin de andere niet is, is er geen vaste regel vast te stellen met welke behoeftes jouw beplanting nodig heeft naast de al aanwezige grondstoffen in de bodem.

Moestuin bodem

Grondsoorten

We kennen globaal gezien 3 soorten grond in Nederland:

- Klei
Kleigrond is een stevige vochthoudende grond. Het is zwaar, en vanwege de vochtigheid blijft de grond lang koud in het voorjaar. Klein bevat van nature wel veel voedingsstoffen, maar niet veel organisch materiaal.
- Leem
Leem is zacht en plakt een beetje. Is wat minder zwaar dan klei, maar houdt vocht goed vast.
- Zand
Zandgrond is los en licht. Heel makkelijk om mee te werken omdat het geen dikke klonten vormt, maar voedingsstoffen worden minder makkelijk vastgehouden.

Humus

Om de wat vaste kleigrond losser te maken, of je zandgrond wat meer voedingsstoffen te geven kan je kiezen om je bodem te verbeteren door het toevoegen van compost. Compost is een voedingsstof voor met name wormen en andere beestjes welke deze omzetten in Humus. Humus is een voedzame bron voor je beplanting, die deze goed kan gebruiken.

Zuurtegraad

Dan is er ook nog een zuurtegraad in de grond aanwezig. Deze is door de toevoeging van mest of kalk bij te stellen. De ene plant is de andere niet, en dus zijn de behoeftes, ook qua zuurtegraad verschillend. In onze plantengids tref je bij elke plant de wensen qua mest of kalk. Hieronder een klein overzicht van behoeftes voor een aantal soorten.

  • Zure grond
    Aardappelen, Rabarber, Aardbeien, Blauwe bes, Tomaat, Courgette, Mais
  • Basische grond
    Spinazie, Koolsoorten, Druiven
  • Neutrale grond
    Peulvruchten, Wortelen, Bolgroente (Uien, Knoflook, Sjalot)