Moestuin beginnen


Moestuin informatie

Moestuin bemesting en kalk

De bodem van een moestuin kan voor sommige groente en fruit niet voldoende voedingsstoffen bevatten voor een ideale oogst. Dit kan je heel ver doortrekken, zoals ook de voedingsindustrie doet, en elke behoefte van de plant aanvullen met exact die chemicalien, maar wij houden van biologische teelt en beperken ons dus tot de toevoeging van kalk en mest.

Moestuin mest en kalk

Mest in de moestuin

Veel planten hebben iets aan de toevoeging van mest. Mest is van nature een voedingsstof voor planten, en maakt de bodem wat zuurder bij de toevoeging hiervan. Voor elke plant is dit weer anders en daarom hebben wij bij elke groente en fruit de behoefte aan mest opgenomen in onze Plantengids. Als je mest toevoegt aan de bodem om je plant te verwennen kies dan vooral voor gedroogde koemest, en niet voor kunstmest. Niet alleen omdat kunstmest niet onder biologische teelt valt, maar ook om de practische reden dat je met kunstmest de bodem snel kan overbemesten. Kies bij voorkeur voor gedroogde koemestkorrels. Je kan ook voor verse koemest kiezen, maar laat deze dan wel 2-3 jaar rijpen voordat je ze gebruikt. Een nadeel van het gebruik van verse koemest t.o.v. gedroogde koemestkorrels is dat deze nog zaden kan bevatten van planten die de koe heeft gegeten, en deze nog kiemkracht kunnen hebben. Je hebt dan wat meer onkruid te wieden.

Kalk in de moestuin

Een aantal planten, bijvoorbeeld prei, is gek op kalk. Ze vormen een grotere, smakelijker vrucht als ze geteeld worden op zand, dan wanneer ze geteeld worden op bijvoorbeeld klei. Zandgrond bevat van nature meer kalk. Je kan er voor kiezen om kalk toe te voegen aan je bodem als je geen zandgrond hebt. Kalk zorgt er voor dat de bodem wat meer basisch wordt (het tegenovergestelde van zuur) en er zijn planten die hier van houden. Ook de behoefte aan kalk is door ons bij elke plant opgenomen in de Plantengids.

Wanneer en hoe?

Je kan het beste mest en kalk aan het begin van het seizoen toevoegen aan de tuin. Als je kiest voor verse koemest is het echter een beter idee om dit aan het eind van het seizoen toe te voegen. Koemestkorrels en kalk dien je over de tuin uit te strooien in januari/ februari. Verse koemest kan je het beste onderspitten in oktober/ november.

Let op: Omdat mest zuur is, en kalk basisch (tegenovergestelden van elkaar) dien je minstens 2 weken te laten zitten tussen het toevoegen van kalk en mest, als de beplanting die je van plan bent te zaaien aan beide behoefte heeft.