Perenroest: Wat kan ik er tegen doen?

Ziekten en plagen

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 0 Gelezen 8688
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Als groot liefhebber van stoofperen heb ik rond deze tijd van het jaar nog wel eens last van perenroest. 

Wat is perenroest?

Perenroest (Gymnosporangium fuscum D.C.is een schimmel die voor oranje tot bruine roestkleurige plekjes op de bladeren van je perenboom zorgt. Aan de onderkant van de bladeren kunnen een soort druppels, tot uiteindelijk echte uitsteeksels (een soort vingers) van roestbruine kleur gaan vormen. 

Hoe komt perenroest bij mij terecht?

Perenroest heeft Jeneverbes (Juniperus) nodig om te overwinteren. Deze plant wordt in Nederland vaak als soort sierplant gebruikt. Het lijkt een beetje op een conifeer-achtige In de winter als de peer z'n bladeren is verloren sterft deze schimmel al snel, maar overwintert vervolgens op de jeneverbes. In het voorjaar waaien de sporen van de schimmel over op de perenboom. 

Wat kan ik doen tegen perenroest?

Het beste is direct de aangetaste bladeren te verwijderen en in de prullenbak (niet op de composthoop) te doen. Als je zelf een Jeneverbes (of familie er van) in de tuin hebt staan is het raadzaam afscheid van deze plant te nemen en hier iets anders te planten. Anders blijft dit probleem elk jaar terug komen.
Wat je ook kan doen is een zwavelpreparaat op je plant te spuiten. Dit middel is vrij verkrijgbaar bij de tuincentra als o.a. Sulphon van Eco Style.

Afbeeldingen van Jeneverbes:

JeneverbesJeneverbes

 

0 Reacties

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.