Aardbeien

Fragaria

Familie
Rozenfamilie (Rosaceae)
Categorie
Fruit (Rood)
Plantafstand
25 cm
Afstand tussen de rijen
60 cm
Zaaidiepte
0.5 cm
Moeilijkheidsgraad
Moeilijkheidsgraad 1/5Moeilijkheidsgraad 1/5Moeilijkheidsgraad 1/5Moeilijkheidsgraad 1/5Moeilijkheidsgraad 1/5
Behoeftes
Veel zonGemiddeld mestGemiddeld kalk

Wanneer kan ik Aardbeien zaaien, planten of oogsten?

Soort: Doordragend

J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Planten
Planten
Planten
Planten
Planten
Planten
Planten
Planten
Oogsten
Oogsten
Oogsten
Oogsten
Oogsten
Oogsten
Oogsten
Oogsten

Soort: Enkeldragend

J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Oogsten
Oogsten
Planten
Planten
Planten
Planten
Legenda
Zaaien onder glas
Zaaien in de open grond
(Uit)Planten
Oogsten

Omschrijving

Heerlijk die zoete aardbeien in een warme zomer! Wie houdt er niet van! Deze schijnvrucht (want een echte vrucht is het eigenlijk niet) is makkelijk te kweken, en iedereen heeft wel eens een plantje in de tuin gehad. Moestuin of niet.

Oorsprong

Aardbeien worden al vanaf 3000 jaar v. Chr. door mensen gebruikt maar pas sinds de 14e eeuw door mensen aangeplant en gecultiveerd. De aardbei zoals wij die in Nederland kennen is een jonkie, want deze is pas 200 jaar oud en afkomstig van Noord- en Zuid- Amerika. De oude aardbei die hiervoor werd gegeten had kleinere vruchtjes en veel minder, en werd eigenlijk hoofdzakelijk medicinaal gebruikt. 

Kweken

Aardbeien kan je niet zaaien, maar alleen stekken. Een aardbeienplant maakt na de vruchtperiode lange slierten om zich te verspreiden. Deze kan je afknippen en in een potje met vochtige grond steken. Zo vormen zich nieuwe aardbeienplanten.

Oogsten

De oogst is eenvoudig. Aardbeien kan je plukken met je handen, maar het beste is eigenlijk om het steeltje net boven de vrucht af te knippen. Zo voorkom je beschadiging van de vrucht.

Verzorgen

Aardbeienplanten zijn winterhard en je kan ze dus de hele winter laten staan. Als je een speciale aardbeienpot hebt let dan op, deze kan natuurlijk in de winter wel stuk vriezen. Zorg er voor dat alle uitlopers voor de winter zijn afgeknipt zodat je in het voorjaar niet teveel wildgroei hebt.

Meer uit deze familie