Andijvie is een eenjarige plant die in de nederlandse keuken veel wordt gegeten in bijvoorbeeld stamppotten. Met name de krullende rassen andijvie zijn hier erg goed voor geschikt. Andijvie groeit erg snel, en is niet bang van een beetje kou, dus je kan vaak eind januari al wat soorten voorzaaien in de kas of elders onder glas. Verder houdt andijvie van een vochtige bodem, en groeit eigenlijk op alle grondsoorten goed.
Oorsprong
De oorsprong van andijvie is niet helemaal duidelijk. Er zijn hierover 2 theorieen, namelijk dat de oorsprong in china ligt, of dat de oorsprong het middelandse zee gebied is.
Kweken
Het kweken van andijvie is erg eenvoudig. De plant groeit snel, en is niet erg weersafhankelijk. Wel even opletten op doorschieters. Andijvie wil nog wel eens doorschieten (bloemen vormen), en dan met name in de zomer wanneer de dagen het langst zijn. De tijd tussen zaaien en de eerste oogst is bijzonder kort (8 weken) en je kan dus makkelijk 2 keer achter elkaar deze groente in een vak zetten.
Oogsten
De oogst van andijvie gaat alsvolgt: Trek de hele krop met wortel en al uit de grond. Pas bij het gebruiken van de andijvie knip je de wortelpen af. Zo blijft ze wat langer goed. Probeer altijd de andijvie pas te oogsten wanneer je deze ook daadwerkelijk gaat eten. Je kan ze niet zo lang goed houden.