Tomaten kweken buiten de kas

Naar beneden
6 Feb 2015 om 14:06
Vorig jaar heb ik buiten tomaten gekweekt.
Dit ging redelijk goed moet ik zelf zeggen.
Echter op een bepaald moment hebben we flink wat regen gehad afgelopen zomer.
Gevolg was dat het merendeel van mijn tomtaten "ontplofte".
Wat kan je doen om te voorkomen dat de tomaten "ontploffen" bij teveel aan regen.

groet,
John
6 Feb 2015 om 21:27
Hoi John,
Vorig jaar heb ik toevallig ook tomaten gekweekt buiten de kas (ik had teveel planten dus ik moest ze ergens laten). Maar dat was geen succes De tomaten in de kas deden het veel beter. Ik geef ze altijd water aan de voet zodat de planten zelf droog blijven. Daar hebben wij behoorlijk van geoogst.
Groet
Leo
9 Feb 2015 om 12:26
Ik heb dit jaar voor het eerst een kas, dus elk vorig jaar in de open lucht tomaten gehad. Een paar keer aardappelrot gehad, dus mijn tip voor tomaten: Zet ze niet in de buurt van aardappelen. De kas is dan ook meteen een mooie scheiding, dus dat is best een goed idee.
10 Feb 2015 om 00:45
Op zich is er niets mis met "ontplofte" tomaten. Als er echt een keer teveel water is gevallen, kun je een geultje rondom het tomatenbed spitten, zodat het water makkelijker weg kan. Je kan ze ook telen op een iets verhoogd pantbed. De wortels gaan diep genoeg om vocht te vinden.
Tomaten staan het liefst in de kas, onder een afdak of een tomatenzak, zodat het blad niet nat wordt. Dit om phytophthora te voorkomen. Tomaten moeten goed kunnen ventileren, dus niet te dicht op elkaar staan. Condens in de kas kan ook ziekte bevorderen. En ook in de kas kunnen ze door te veel of onregelmatig water geven "ontploffen".

En idd Sjoerd, nooit aardappelen en tomaten bij elkaar. Ze komen allebei uit de nachtschade familie. Ook niet voor of na elkaar telen op het zelfde stukje grond. Het liefst telen in de buurt van bladgewassen (behalve koolsoorten).
12 Feb 2015 om 21:34
ik heb de tomaten lekker op het balkon, onder het balkon van mijn buurman, gaat al jaren prima
20 Feb 2015 om 11:00
Een afdakje maken dan gaat het prima
24 Jul 2015 om 20:54
Het stekken van de tomaten was zo'n succes, dat we boven verwachting veel plantjes hadden. Die pastten niet allemaal in de kas en staan nu ook buiten. In mei nog wat hagelbuien gehad, maar ze hebben zich goed hersteld.
Door dat slechte weer waren ze onder kaal, maar bovenin mooi vol. Ik laat nu wat dieven hun gang gaan voor meer blad en vrucht, gaat vooralsnog goed. Daarnet eerste cherrytomaat gegeten van het open veld.
10 Sep 2015 om 12:22
Het kweken van de tomaten buiten de kas is een groot succes geworden. Uiteindelijk heb ik twaalf planten (4 soorten) buiten gekweekt.
Hierboven had ik een constructie/afdak gemaakt van zo'n 50 cm breed en ongeveer een meter hoog. Aan de bovenzijde afgedekt met folie (van een oude kapot gewaaide folietunnel) en deze aan de westkant van de constructie plus minus 50 cm naar beneden laten door lopen. Heb voor de westkant gekozen om twee redenen. Ten eerste komt de wind (althans dat is mijn gevoel en ook van mijn mede-tuinders) over het algemeen uit het westen. De regen die valt, zou dan volgens mijn gedachte, voornamelijk tegen de folie komen. Ten tweede komt de zon op in het oosten en stonden de tomaten heerlijk al vroeg van de zo'n te genieten :). Daarnaast heb ik over bijna de gehele lengte van de constructie aan de oostkant zoete maïs gepland. Mijn gedachte hier achter was (buiten het feit dat we lekker van de maïs willen genieten uiteraard), dat de maïsplanten de wind en regen zou breken. Dat is volgens mij aardig gelukt al heb ik enkele keren een paar rijtjes maïs weer rechtop moeten zetten na wat slechte dagen. Uiteindelijk heb ik een super oogst gehad (nog steeds aan het plukken trouwens). De planten buiten hebben zeker anderhalf keer zoveel opgebracht als de planten binnen. Zeker de grotere tomaten. Nu weet ik niet of dit puur een kwestie van geluk is geweest. Het is me echter zo goed bevallen dat ik al plannen aan het maken ben voor volgend jaar. Moet alleen even kijken hoe ik de constructie dan "afsluit", aangezien deze dan op een stuk komt te staan naast mijn buurman, welke een sproei installatie heeft. Ik moet er dan dus voor zorgen dat deze er niet voor kan zorgen dat mijn planten hierdoor nat worden.
Naar boven
Je moet ingelogd zijn om hier op te kunnen reageren