Hoe aanpakken nieuwe moestuin?

Naar beneden
26 Jan 2015 om 20:45
Wij hebben dit jaar voor het eerst een moestuin.
Nu is het zo dat we heel weinig info van deze bestaande tuin hebben.
Ik kan zien dat er enkele stroken met aardbeien staan en dat er prei staat/heeft gestaan.
Verder ben ik geheel blanco betreffende de info.
Hoop nog wel te achterhalen of en zo ja, waar er aardappelen hebben gestaan.

Ik ben een totale beginner.
Mijn vraag is dan ook, hoe moet ik dit volgens jullie aanpakken?
Gewoon heel de handel omspitten en vanaf nul beginnen?
Of alle bestaande planten/resten verwijderen en vervolgens de gehele tuin voorzien van compost?
Of totaal anders?

Groet,
John
26 Jan 2015 om 22:24
Hoi John,

Moeilijk om daar een goed advies in te geven. Elke moestuinder heeft zo z'n eigen manier van werken en meestal werken al die manieren gewoon. Met andere woorden, het maakt niet zo veel uit hoe je het aanpakt. Als ik in jouw schoenen stond, dan zou ik beginnen met alle plantrestanten te verwijderen om daarmee meteen een composthoop te gaan maken (met alles wat er gedurende het seizoen nog bij komt). Als je wat mest zou kunnen krijgen dan zou je dat kunnen verspreiden op de akker en dan alles omspitten. En dan op nul beginnen en vervolgens bij gaan houden waar je alles plant zodat je voor de volgende jaren een beetje wisselteelt toe kunt gaan passen.

Succes er mee.
Groet
Leo
27 Jan 2015 om 15:59
De hele tuin een keer lekker omspitten is altijd goed voor doorluchting en waterafvoer. Ik zou zeker de plantenresten verwijderen en niet onderspitten, omdat niet verteerde plantenresten voor ziektes en rot kunnen zorgen aan de wortels van nieuwe gewassen. Je hebt op het forum geschreven, dat je een joekel van een tuin hebt kunnen huren, 240 m2. Je zou, als je dit wat teveel vindt, er voor kunnen kiezen een deel af te dekken met gronddoek o.i.d. Zelf laat ik altijd een klein deel van mijn tuin een jaartje rusten. Het doek voorkomt of remt onkruidgroei, dat scheelt een hoop werk.

Het is niet een ramp om een gewas twee keer op dezelfde plek te telen, omdat je niet weet wat er de voorgaande jaren op de tuin is gedaan. Als je zoals Leo al zegt, vanaf nu je eigen wisselschema gaat bijhouden, komt het helemaal goed. Succes!
9 Feb 2015 om 12:25
Hier staan nog wat tips voor beginners, maar zoals Leo al aangeeft, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden:
http://www.zelfgroentekweken.nl/moestuin-beginnen/

Als je in de moestuin planner je tuin uittekent en hier alvast digitaal in gaat zaaien, krijg je volgend jaar automatisch advies over wat je wel en niet in elk vak kan zaaien. We houden precies bij wat er staat dit seizoen, en gebruiken die informatie de komende jaren weer.
Naar boven
Je moet ingelogd zijn om hier op te kunnen reageren