Omspitten of niet?

Naar beneden
8 Jan 2015 om 09:32
De vraag van vandaag: Omspitten of niet?
Her en der op diverse fora is te lezen dat omspitten misschien wel niet goed zou zijn voor de tuin. Wat denk jij hier van?
8 Jan 2015 om 09:40
Hoi Sjoerd, leuk dta je dit als topic opneemt, ik ben me hier net een beetje in aan het verdiepen. En daarbij kwam ik het volgende document tegen: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1629-earthworms.pdf
Misschien wat uitgebreid, maar wel volledig.
Alleen omspitten als d egrond heleamaal compoct is met als doel er organisch materiala of compost doorheen te werken is wat ik heb gehoord, en wat ik dus denk ik ook ga doen . En veel mulchen.
8 Jan 2015 om 09:51
Interessant document!
Hier heb ik em even klikbaar gemaakt.
https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1629-earthworms.pdf
Dat doe je op deze manier

In mn eigen tuin heb ik eind vorig jaar m'n 6 compostbakken bijna helemaal geleegd en na het omspitten van alle grond (wat een werk!) de compost er overheen uitgestrooid. Mijn theorie is dat als er nu lekker even vorst komt, de kleigrond, met de compost er doorheen in elkaar stort bij het ontdooien.
8 Jan 2015 om 15:43
Het is beter de mest en/of compost, tijdens het spitten al een beetje door de grond heen te werken, omdat een laag aanbrengen op de gespitte grond een isolerende werking heeft. Bij te weinig vorst, dringt deze dan niet in de grond. Ik spit een rij, gooi er een laagje mest of compost tegenaan en spit weer een rij enz....
10 Jan 2015 om 21:59
Ik doe het ook op de manier zoals jij omschrijft Bianca en dat bevalt goed :)
26 Jan 2015 om 20:29
Ook ik heb al redelijk wat gelezen over de voor- en nadelen van het wel of niet spitten. Vindt de theorie van het niet spitten redelijk aannemelijk klinken. Maar ja ik ben dan ook nog een "groentje".
Vraag me echter wel af of deze theorie ook opgaat als je, net als ik, met een bestaande moestuin begint waarvan je de geschiedenis niet kent. Ben dan ook benieuwd of er forumleden zijn die hier een antwoord op hebben.
27 Jan 2015 om 09:18
Ja dat is een goed punt John. Ik heb ook net een tuin overgenomen en de vorige eigenaar heeft nog nooit omgespit de afgelopen 20 jaar. Telkens verse potgrond in een gaatje gegooid en daar een zaadje in. Schijnt ook te werken, maar kan me niet voorstellen dat elke plant er erg blij mee is geweest.
27 Jan 2015 om 15:23
Je kan op verschillende plekken op je tuin een pH bodemtestje uitvoeren, om te weten hoe het gesteld is met de vruchtbaarheid van de grond. Ideale pH waarde is 6 of 7. Klei heeft deze waarde meestal wel. Zand is sneller zuur bv pH 4 of 5, dan moet je kalken.
Spitten is de zwaarste klus van deze hobby. Ik heb tot nu toe altijd mijn hele tuin 210 m2 gespit, maar overweeg om dit alleen nog te doen bij de stukken waar ik de aardappelen en andere wortelgewassen plan. Deze groeien het beste in losse grond. De rest voor blad- en vruchtgewassen, spit ik niet of minder diep. Door de toepassing van wisselteelt, spit je zo elk jaar een ander stuk van je tuin. Daarbij heb ik sinds 2 jaar de luxe van een tuinfrees, die tot 25 cm. diep freest. Even een flinke investering, maar ideaal :D
27 Jan 2015 om 22:40
Ah, ik zie dat ik vooral leaf dwellers heb. Ze zijn donkerder dan die ik vroeger bij mijn ouders in de tuin zag. En dat verklaart ook dat ik niet van die "zandsliertjes" vind, die de gravende wormen maken. Ook handig om te weten dat mijn grond waarschijnlijk wat zuurder is, dan moet ik zeker opletten bij de moestuin dat de planten genoeg kalk krijgen.
Naar boven
Je moet ingelogd zijn om hier op te kunnen reageren