Gezaaid!

Naar beneden
3 Feb 2015 om 00:13
Hoi iedereen,

Jullie je taken van februari al volbracht? Ik heb volgens de planning erwten en capucijners voorgezaaid op een warme plek hoop dat dat goed gaat en tomaten/paprikas staan lekker in een verwarmde omgeving.
Verder ben ik aan het wachten op het uit de slaap komen van mijn overwinterende bloemkolen. Weeuwenteelt. Tot nu toe zijn het aardige plantjes die weinig groeien, in het voorjaar moeten ze dan de grond uitschieten. Haha. Kijken of het lukt.

Ben nu aan het wachten op redelijk weer zodat ik de grond kan bewerken. In de tussentijd bouw ik een soort van bouwpakket kasje in huis van sloophout. Iemand idee welke beits ik zonder probleem kan gebruiken. Ik las iets van Osmo beits en Hermandix maar ook sprak iemand over zonnebloemolie. Tips welkom!

Gr. Caroline
3 Feb 2015 om 21:43
Hoi Caroline,

Jij bent al wel actief zeg! Ik wacht nog een week of anderhalf af tot de vorstperiode achter de rug is. Het is dan lekkerder om in de kas bezig te zijn. Ik verwen niet alleen de plantjes, maar ook mezelf ;)
Ik denk dat je elk type buitenbeits wel kunt gebruiken hoor. Maar ondanks die behandeling zal het hout toch redelijk snel gaan rotten denk ik. Het is natuurlijk altijd vochtig. Maar het is het proberen waard. Succes er mee.
Groet.
Leo
4 Feb 2015 om 13:36
Ik moest mijn omgewaaide kas nog even weer in elkaar zetten. Ik heb zo'n metalen frame met een zeil buitenkant. Rotding, gaat volgend jaar meteen weer weg.
Komend weekend ga ik je meteen na doen: Tuinbonen enzo :)
10 Feb 2015 om 00:02
Ook ik wacht nog een weekje of twee met zaaien. Ik ben vaak half februari begonnen met voorzaaien, maar merk dat het soms toch wat te vroeg is. Je krijgt dan te snel in de hoogte groeiende plantjes, vooral bij tomaat. Ik kom dit jaar wat langzaam uit mijn "winterstand", heb nog zoveel binnen dingen te doen. Een beetje meer zonlicht zou wel helpen ;) Als ik straks ga zaaien, dan begin ik met wat koolsoorten, prei, paprika en aubergine. Tuinbonen gaan meteen de volle grond in.
12 Feb 2015 om 20:56
ik heb vandaag weer ingetekend op een tuin, of eigenlijk twee tuintjes (=30m2 samen) en krijg n druk weekend maar dinsdag ga ik de capucijners en erwten voorzaaien, dan kunnen ze eind maart de tuin in. tuinbonen wacht ik nog twee weken mee, dan zaai ik n heel zakje in n kistje met zand. hmmmmm mn handen jeuken als ik eraan denk:)
1 Mar 2015 om 20:27
gisteren heb ik n bloembak ingezaaid met spinazie en n bloembak met raapsteeltjes. afrikaantjes ofzo kunnen er later nog in ;)
en n kistje tuinbonen.

tip: oa wibra verkoopt houten 'roerstaafjes', 150 stuks voor 1,00
daarop schrijf ik met potloot wat ik heb gezaaid en wanneer en prik dat bij desbetreffend zaad. goed, goedkoop en millieu-vriendelijk!
1 Mar 2015 om 22:13
oei, ik zie dat de spelling is veranderd, een potloot, twee potloten, haha
2 Mar 2015 om 09:26
oja, weet je wat ik ook nog had gezaaid? 10 kleine potjes met tuinkers! zodra het opkomt, geef ik mijn breisters er elk een :)

vanochtend heb ik het druk maar vanmiddag hoop ik de kapucijners te zaaien
3 Mar 2015 om 10:01
Ik heb nog heel veel in de voorkweek staan. Nog niet alles is groot genoeg naar mijn zin. Wel al heel veel bessenstruikjes en fruitboompjes geplant afgelopen weekend.

Komend weekend wil ik eigenlijk mn doperwten in de volle grond gaan zetten. Eens even kijken of ze daar willen ontkiemen.
3 Mar 2015 om 11:47
pas maar op dat je geen zure man wordt Sjoerd, met al die bessen ;)
erwten heb ik ook wel buiten gezaaid maar de vogels en de muizen en weet-ik-veel-wie-nog-meer zijn dol op die kiemende zaden
9 Mar 2015 om 00:26
Ik dek de erwten en bonen altijd even af met gaas, tot de plantjes 20-30 cm hoog zijn. Eenden en duiven zijn er dol op.

Behalve de moestuintjes van de AH :D, ben ik dit jaar nog niet zo actief geweest op tuingebied. Even een jaartje rustig aan en genieten van wat er is, hopelijk met veel zon dit jaar.
9 Mar 2015 om 13:15
Ik zal ook eens een kleine opsomming maken van wat ik tot nu toe heb gezaaid/gepoot.
Samen met de kinderen de AH-moestuintjes, ben benieuwd of dit uiteindelijk iets wordt.
Van de kinderen moest alles in een keer gezaaid worden en gezien de groei, gaat dit dadelijk problemen geven :D.
Verder heb ik zelf het volgende gezaaid:
- 5 soorten pepers (binnen uiteraard)
- 4 soorten paprika (binnen)
- 4 soorten tomaat (binnen)
Deze drie blijven nog wel een maandje of twee binnen. Ben benieuwd of ik straks genoeg ruimte heb om alle planten van voldoende zonlicht te voorzien. Zeker gezien hetgeen wat ik binnen nog wil zaaien. Op een soort pepers na, is tot nu toe alles met een minimale score van 75% ontkiemt.

Ook heb ik binnen Romanesco en Violet Queen bloemkool staan. Deze gaan sinds het weekend overdag naar buiten om af te harden en in de avond naar binnen. Heb nog geen tijd gehad om een folietunneltje op de bouwen op de tuin. Dat staat voor komend weekend op de planning (met nog veel meer dingen :) )

Verder heb ik in de koude bak het volgende voorgezaaid:
- 2 soorten wortelen.
- erwten
- peultjes
- tuinbonen
- sugarsnaps
- capucijners
- ijsbergsla
- ui
- rode biet
- rode kool
- radijs
Volgens mij mis ik dan nog wat, want moet op een totaal van 16 soorten komen.

Afgelopen weekend sjalotjes en knoflook gepoot. (Volgens mij te weinig, moet ik nog even over na denken)
Helaas door tijdgebrek niet toegekomen aan mijn vroege aardappelen (Tiamo) en uien.

Nou zoals iedereen nog volop te doen en dat zal (gelukkig) voorlopig nog wel blijven.
18 Mar 2015 om 10:02
Ik heb een kweekkas gekocht met een plastic zeil en ik ben ook al begonnen met het opkweken van plantjes
o.a.
- bonen
- radijs
- komkommer
- pompoen
- paprika
- pepers
- broccoli
- en verschillende AH moestuin potjes
Overdag als het zonnig is zet ik ze in de kas, maar 's nachts haal ik ze nog naar binnen.
Maar vanaf wanneer mogen ze ook 's nachts naar 'buiten'? Ook was ik van plan om alles (behalve bonen, wortels, broccoli en sla) in potten te kweken (in de kas), is dat verder goed mogelijk? En wat voor formaat potten moet je gebruiken.
Dit is mijn eerste jaar dat ik mijn eigen groente ga kweken, dus ik heb nogal wat vraagjes ;)
Alvast bedankt!
25 Mar 2015 om 13:43
Hoi Leanne, De vruchtgewassen, komkommer, pompoen, paprika, pepers ed. kunnen vanaf half mei naar buiten. Dan is er geen kans meer op nachtvorst. Als je rond die tijd de weersvooruitzichten een beetje in de gaten houd, kan het ook al twee weekjes eerder. Jonge plantjes niet direct in de felle zon zetten, maar eerst af en toe een uurtje. Tere blaadjes drogen snel uit. Als de bladeren iets donkerder kleuren zijn ze "afgehard", pas dan kunnen ze de hele dag zon verdragen.
Wat potten betreft zou ik minimaal 25cm diepe potten nemen en om de 6 weken wat voeding (korrels of vloeibaar) toevoegen.
Succes!!!
1 Apr 2015 om 16:44
De voorgezaaide tuinbonen staan in de grond en ik heb er nog een paar bij gezaaid. En ik merk dat ik veel meer ruimte al gebruik dan ik had gepland (ik heb een paar vierkante meter). Er had daar aardpeer gestaan, en ik had 5 planten ofzo en er natuurlijk van gegeten. Dus ik verwachtte nog een paar knollen te vinden. Het waren meer dan 2 emmers vol! Alles waar ook maar het kleinste plekje op zat ligt op de composthoop, ik verwachtte dat de muisjes enzo daar wel aan zouden knagen maar ik zie niks. Dus hopelijk blijven ze ook van de spruitende tuinbonen en doperwtjes af.
Naar boven
Je moet ingelogd zijn om hier op te kunnen reageren