Hoeveel tijd kost een moestuin?

Naar beneden
28 Jan 2015 om 11:25
Ik moestuinier hoofdzakelijk alleen en ben van maart t/m oktober gemiddeld een 2 รก 3 halve dagen per week bezig op 210m2. In de overige maanden af en toe een paar uurtjes.

Ik zie op de site, dat er best veel jonge mensen zijn met een moestuin. De gemiddelde leeftijd in vereniging waar ik lid van ben, is 50+. Helemaal niets mis mee, maar ik ben benieuwd hoe gezinnen met jonge kinderen de tijd plannen.
Toen ik 8 jaar geleden begon op 105m2 gingen mijn kinderen 9 en 12 jaar nog enthousiast mee, maar die hadden het na een jaar onkruid wieden wel bekeken ;) Vanaf toen was het dus een beetje zoeken naar uurtjes waarop ik alleen kon gaan. Nu is het inmiddels zo, dat ik daar geen rekening meer mee hoef te houden en heb ik er zelfs een tuin bij kunnen huren.
28 Jan 2015 om 14:31
Voor ons wordt het iets totaal nieuws met een kleine er bij. Ik heb een grasveldje ingericht waar ik een paar boompjes, een glijbaan en wat speelgoed op leg en ik hoop dat dit voldoende is de kleine te vermaken :) Ik denk dat we toch zeker elk weekend een uurtje of 6 aanwezig zijn en af en toe na het werk nog even een uurtje.
28 Jan 2015 om 19:55
Er worden bij ons best veel uren in de moestuin doorgebracht. En als je om zou rekenen wat je daarmee per uur verdient dan denk ik dat je beter naar de supermarkt zou kunnen gaan. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om geld. Het kweken van je eigen verse onbespoten groente geeft gewoon heel veel voldoening. En het werken in de tuin is ook nog eens goed voor lijf en geest. Ik geniet er van om in een heerlijk zonnetje lekker in de tuin bezig te zijn, en ik maak zeker meer uren dan strikt noodzakelijk zou zijn. Gemiddeld ben ik toch wel een dag of 2 tot 3 per week in de moestuin bezig (in het hoogseizoen). Daarnaast besteed ik ook best veel tijd aan de rest van de tuin.
29 Jan 2015 om 15:59
Ha Leo, ik denk er precies zo over als jij. Lekker buiten, bewegen, rust en onbespoten groenten. Het is idd zo dat gewoon naar de supermarkt gaan veel tijd en geld bespaard. Ik vind het een sport om te weten of ik uit de kosten kom van mijn investeringen en hou dat al jaren trouw bij. Wat je in geld uitgedrukt verdiend hangt af van, wat je investeert, de weersomstandigheden per jaar en van wat je oogst. Klein fruit bv. loont het meeste, omdat dat in de supermarkt vaak prijzig is. Veel aardbeien en aalbessen laten je uurloon dus flink stijgen ;)

Om een idee te krijgen van uurloon, hier mijn resultaten 2009/0,08 - 2010/0,98 - 2011/0,95 - 2012/0,09 - 2013/1,67 - 2014/1,16.
Ik ga altijd wel uit van de prijzen van niet-biologische groenten en fruit, want biologisch kopen doe ik zelden (te duur en niet altijd betrouwbaar).

Slim Sjoerd, om een plekje te maken voor de kleine. Het zal ook uitmaken of je kinderen al heel klein meeneemt. Dan is het een gewoonte om in het weekend op de tuin te zijn.
Naar boven
Je moet ingelogd zijn om hier op te kunnen reageren