Beginnend stadstuintje

Naar beneden
26 Dec 2014 om 13:59
Hallo mensen, ik heet Elise en ik wil dit jaar een stuk van mijn tuin als moestuin inrichten. Er staan al een tijdje aardperen, en er staat nog een klein restje snijbiet, weegbree en wilde rucola (en 2 ienemieni spinazie plantjes) van afgelopen jaar. Het is een heel klein moestuintje, op het moment 2 vierkante meter en ik ben bezig er nog 2 bij te maken en een paar grote potten. Daar liggen nu nog begroeide tegels (met verwilderde struiken, de eerste 2 vierkante meter waren ook zo). Wel een heel klein tuintje, maar ik kan fysiek niet veel aan de tuin werken. Het is mijn bedoeling voornamelijk bladgroente te kweken, en wat (tuin)boontjes en pompoenen enzo. Het zal een lapjesdeken met allemaal kleine lapjes verschillende groentes worden. Er staan ook wat eetbare planten in de (nieuwe) bloemenborders. Achter in de tuin staat ook nog wat fruit en er komt een pruimeboom.

De grond hier in de buurt en het onbetegelde deel van de tuin is vrij zanderig, en de grond onder de tegels haal ik natuurlijk weg.

Bedankt voor het lezen en ik ben heel benieuwd naar jullie tuinen.
27 Dec 2014 om 09:48
Hoi Elise,

Heerlijke hobby dat tuinieren. Wij begonnen met 1 tuin op een complex, die tuin was 110 meter. We hebben voor komend seizoen de aanliggende tuin ook in huur kunnen nemen zodat we nu 200 meter kunnen gebruiken. We namen er een tuin bij omdat vooral de pompoen, de courgette en de pattison wel erg grote planten waren. Wij gaan dit seizoen vooral investeren in tijd in het kweken van oude en hier onbekende bonensoorten. Veel succes met jouw tuin en we hopen af en toe wat te lezen.
27 Dec 2014 om 15:34
Dat is een grote tuin zeg! Leuk dat jullie er zo'n groot stuk bij hebben kunnen krijgen. Ik merkte zelfs met mijn weinige plantjes dat de pompoenen veel ruimte kosten, ik hou het op spaghettipompoen dit jaar omdat die het het beste deden. Die speciale bonensoorten kweken klinkt goed, zonde dat die oude soorten verdwijnen.
29 Dec 2014 om 23:41
Welkom Elise!
30 Dec 2014 om 22:49
Het is denk ik wel fijn Elise, om een vrij zanderige grond te hebben als het fysiek wat moeilijker is. Je zal in een droge zomer sneller water moeten geven. Ik tuinier op klei, dat houdt wel langer vocht vast, maar als het eenmaal droog is, kun je alleen nog maar steenhouwen.
7 Jan 2015 om 17:41
Hallo Elise,
Ik heb zelf geen ervaring in volle grond, maar lees de laatste tijd vaak dat al dat spitten eigenlijk eigenlijk helemaal niet goed is. Goed de bodem bedekken met composteerbaar materiaal, en de wormen doen de rest. Ben benieuwd hoe de ervaring van andere forum bezoekers is met het niet meer spitten. Volgend jaar ga ik nl verhuizen naar een woonboot met tuin. Natuurlijk gaat m'n Balkonton mee voor mijn dakterras, maar die tuin wil ik ook gaan gebruiken. Liefst zonder al te veel zwaar werk.
Groet, Ireen
8 Jan 2015 om 09:28
Ik heb ook wel eens gelezen dat mensen liever de natuur helemaal los laten. Volgens mij kan dat ook prima met bepaalde grondsoorten maar ik heb dikke vette klei, en volgens mij gaat het dan niet helemaal op. In flevoland is de bodem eigenlijk zeebodem dus erg natuurlijk is het dan sowieso niet.
8 Jan 2015 om 09:29
Ik lees even mee
8 Jan 2015 om 09:31
Ehm, ik zie nu dat dit wel aardig off-topic is trouwens :) Ik zal even een topic beginnen over omspitten of niet
8 Jan 2015 om 15:34
Het is idd zo, dat zo weinig mogelijk spitten beter is voor het bodemleven. Het is wel afhankelijk van de soort grond. Ook ik tuinier op klei. Deze slaat na veel regen snel dicht. Zelf spit ik 1x per jaar voor de winter, zodat de klei bij vorst opvriest en makkelijk uit elkaar valt. Met name de wortelgewassen hebben een losse grond nodig. Grond waar je blad- of vruchtgewassen opzet zou je niet of minder diep kunnen spitten.
27 Jan 2015 om 22:05
Sorry voor mijn late reactie. Ja omdat de grond hier vrij zanderig is, is het zeker minder zwaar om te bewerken. En de grond die ik heb gestort is ook niet klei-achtig. Vanweg het diepere spitten heb ik inderdaad niet voor wortelgewassen gekozen, maar misschien valt het eigenlijk wel mee omdat het geen zware grond is. Veel info haal ik van internet, en dat is niet altijd eenduidig omdat er verschillende technieken bestaan van grond bewerking. Dus ik ben wel benieuwd naar een topic over omspitten.
Naar boven
Je moet ingelogd zijn om hier op te kunnen reageren