Appel- en perenbomen snoeien

Algemeen

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 1 Gelezen 10519
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Snoeien van fruitbomen is erg belangrijk om een optimale oogst te stimuleren, en schade door bijvoorbeeld topzware takken te voorkomen. Het snoeien van appelbomen en perenbomen doe je doorgaans op 2 momenten in het jaar:

Wintersnoei

In de winter is het de tijd om de appel- en perenbomen eens onder handen te nemen. Bij de wintersnoei let je vooral op de dikkere takken. Dikke of oudere takken, die in de weg zitten of die het licht op de overige takken misschien wat wegnemen mag je nu wegsnoeien. 

Laat vooral (indien mogelijk) de korte zijtakjes aan de zijkant van de grotere takken zitten, hier komen namelijk je vruchten aan het komende jaar. Dit zijn de zogenaamde 'kortloten'. Je herkent ze aan een kort zijtakje met daarop een klein knopje. Knoppen die wat meer tegen de stam aanliggen zijn knoppen waar bladeren aan komen. Probeer ook de takken die vorig seizoen vrucht hebben gedragen te laten zitten.

Als je twijfelt of een knopje bloem of blad gaat dragen wacht je even tot het voorjaar. De bloemknoppen komen als eerste uit.

Zomersnoei

In juni kan je je appel- of perenboom nog een keer snoeien. Door de wintersnoei maakt de boom snel rechtomhoog-groeiende takken aan. Dit noemen we 'waterlot'. Deze kun je het beste zoveel mogelijk verwijderen, maar je kan er een paar laten zitten als ze je niet in de weg zitten (of deels). Deze takken kunnen in het volgend seizoen namelijk prima vrucht dragen. 

Snoeitechniek

Je hoort men wel eens zeggen dat je precies na het 1e, 2e, of 3e blaadje vanaf de stam moet snoeien. Daar hoef je je helemaal niets van aan te trekken. Je snoeit een fruitboom om te zorgen dat er een goede verdeling is tussen, lucht, licht en ruimte voor vrucht. Snoei dus precies daar, waar jij vindt dat het evenwicht verbroken is. De uitzondering hierop is het 'waterlot' uit de zomersnoei. Dit kan je het beste in het geheel van de boom aftrekken of bij de aanhechting afknippen.

Een tip nog ten slotte: Om verspreiding van eventuele ziektes te voorkomen is het verstandig je snoeigereedschap tussen het snoeien van verschillende planten in even af te spoelen.

1 Reactie

21 Jan 2015 om 19:11Goeie tips, ga ik in praktijk brengen :)

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.