Een nieuwe tuinkas bouwen, zo doe je dat!

Algemeen

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 0 Gelezen 18270
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Weet u nog, die flinke storm eind maart? Onze foliekas werd door de wind flink toegetakeld, zodanig dat er geen mogelijkheid tot herstel meer was. Grote paniek natuurlijk, want zonder kas kan je je voorkweek wel gedag zwaaien, en onze moestuin planning liep ook meteen wat vertraging op. Gelukkig was daar onze reddende engel: Warentuin.nl ! Jeroen van Warentuin.nl doneerde na onze noodkreet op Facebook een prachtig mooie tuinkas, namelijk de Royal Well Popular 106. Eerlijk is eerlijk, dat verdient een artikeltje, dus bij deze: Een nieuwe tuinkas bouwen, hoe doe je dat?

Pakket

De kas wordt geleverd in een 3 tal pakketten:

  • De fundering (los bestellen!)
  • De kas zelf
  • Het glas

Er moet gezegd worden dat we het pakket keurig netjes vonden, en erg handig. Per pagina met een nummer is er een kleiner pakketje met hier hetzelfde nummer op en precies alle onderdelen die je voor die tekening nodig hebt. Heel erg practisch!

Tuinkas verpakking

Fundering

Wij zijn begonnen met een originele fundering voor de Royal Well Popular 106. Je kan ook zelf een fundering maken, van bijvoorbeeld een rij tegels of van hout, maar wij hebben voor onze kas voor de aluminium fundering gekozen.

Om te beginnen hebben wij de fundering los neergelegd op de plek waar we de kas ongeveer wilden hebben. 

Kas fundering

Wij hebben er voor gekozen om op elke hoek van de kas een tegel in te graven, met hier op een metalen voet voor een houten paal. Hierin zit een paal, die net boven de grond uit gaat komen en hier rusten de hoeken van de fundering op. Op de tegel hebben wij hierna beton gegoten. Deze methode van het verstevigen van de fundering wordt niet in de handleiding omschreven en is misschien wat overdreven, maar we wilden nu zeker weten dat de kas niet meer weg gaat waaien, of gaat verzakken o.i.d.

Kas fundering verstevigen

Kas opbouwen

Een voor een kan je de tekeningen in de handleiding af, en ze zijn nauwkeurig genoeg. Het opbouwen van de kas zelf ging bij ons erg voorspoedig, het enige dat je moet doen is even goed in de handleiding kijken, met name bij metalen delen die op elkaar moeten even goed kijken welk deel onder en welk deel boven moet komen.

Belangrijke tip: Alles, inclusief bouten en moeren is van aluminium. Aandraaien doe je licht handvast, want je draait deze bouten en moeren erg makkelijk stuk. Doe hier dus voorzichtig mee.

Kas opbouwen

Kas opbouwen

Glas plaatsen

Het plaatsen van het glas is een secuur werkje. Allereerst moet je zorgen dat er rubberrand in alle randen van je aluminium kas zit. Dit is redelijk eenvoudig, maar wel wat tijdrovend. Wij hebben 1 hele dag gewerkt aan het opbouwen van het frame, en 1 hele dag aan het inzetten van het glas. 

Let er goed op dat je de juiste maat glas gebruikt op de juiste plek. Met name de dakdelen kunnen wat verwarrend zijn. Alles staat gelukkig wel goed op de verpakking, goed lezen is wederom erg belangrijk.

Wij gingen met het dakraam de mist in. Het aluminium sluit-deel onder het dakraam moet op een bepaalde manier geplaatst worden, welke niet helemaal duidelijk in de omschrijving staat, hier is een verbeterpuntje voor Royal Well. Een kort  telefonisch overleg met de fabrikant moest voor oplossing zorgen. Die mailde a la minute keurig netjes foto's van dat onderdeel van de kas in de showroom. Hulde! De truc: Het bovenste glas overlapt straks het onderste glas. Zet eerst het onderste glas er in, en dan pas het dakraam. Dan wordt het duidelijk hoe je het sluitdeel het beste kunt plaatsen.

Tuinkas glas zetten

Inrichting

Wij hebben er voor gekozen om de kas in te richten met een enkel pad tot 3/4e van de kas. Zo kan je overal netjes bij, en dat is wel zo practisch als er zo grote komkommerplanten in staan.

Kas inrichting

Samenvatting

Wij waren uitermate verrast hoe eenvoudig de kas in elkaar te zetten is, gezien dat het toch een redelijke uitdaging moet zijn om zo iets te ontwerpen. De service van zowel Warentuin als Royal Well was uitmuntend, en dat zeggen we niet omdat Warentuin ons deze kas schonk, maar keurig op tijd geleverd op een afgelegen volkstuin complex verdient gewoon een pluim!

Deze kas is in 3 maten te krijgen. Hier tref je alle kassen van Royal Well. Hier onder de 3 maten van de kas die wij gebruikt hebben:

Warentuin Bedankt!

0 Reacties

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.