Je eerste moestuin, en wat nu?

Moestuin tips

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 0 Gelezen 2645
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Eindelijk de wachtlijst door, en daar is ie dan, je allereerste moestuin. Helemaal blij natuurlijk, en dat begrijp ik wel! Ik kan nu alvast een tipje van de sluier oplichten over wat voor moois je allemaal te wachten staat: Je gaat lekker met de natuur in de weer. Een eigen rustig stukje grond in de stad. Lekker met je handen in de modder, de grond bewerken, zaadjes zaaien, en dan uiteindelijk een overheerlijke oogst binnenhalen, als alles goed gaat. Maar.. zover is het nog niet.

Kale nieuwe moestuin

En nu?

Wat nu? Waar begin je met je mooie lapje moeder aarde? Meteen aan het zaaien? Of moet er nog wat gebeuren.
Veel tuinders zorgen vaak eerst voor wat orde in de chaos, en dat is verstandig anders is er geen beginnen aan. Dit kan je handig doen door wat paden aan te leggen. Niet alleen om daar op te kunnen lopen en zo je kostbare oogst niet te vertrappen, maar ook om een duidelijke verdeling te hebben in vakken en zo je oogst wat te scheiden. Dit is niets nieuws want vroeger, toen jij en ik er nog heel lang niet waren, scheidde men de vruchtbare grond van de wandelpaden door middel van wilgetakken wandjes.

Paden

Paden kan je inderdaad aanleggen door de stukken tuin die je wilt bewerken en de grond waar je veilig op wilt kunnen lopen te scheiden met een verticaal wandje. Dat kan je doen met planken waardoor je een soort bakken krijgt, of met tegels. 1 rij breed (30x30 betontegels zijn vaak her en der gratis af te halen) is in principe voldoende, maar het is handig om de hoofdpaden 2 tegels breed te doen. Je weet wel, omdat je er vast een keer met een kruiwagen door wilt kunnen lopen. Als je stukken open grond van ongeveer 1m50 x 3m over houdt werkt dat het prettigst, en is voor de meeste oogst ook net een mooie hoeveelheid. Hou achteraan je tuin ook wat ruimte over voor een composthoop, en voor een tuinhuisje waar je je gereedschap droog kan houden.

Compost

Een composthoop is handig om allerlei redenen. De 2 belangrijkste zijn: Je hebt (na 2 jaar voor het eerst) verse compost om over je tuin te verdelen. Dat is goed voor de grond. De andere reden is: Waar moet je je tuinafval anders laten? Je kan overigens heel snel van 4 rechtopstaande pallets een grote composthoop maken die bij een beetje regen niet meteen wegspoelt. Enfin, over compost verschijnt een andere keer een leuk artikel.

Grond

Als je de paden hebt aangelegd, de tuinvakken duidelijk zijn, en je ruimte hebt voor een composthoop en tuinhuisje lijkt het al een stukje meer op een tuin. Nu kan je de grond gaan bewerken. Goede luchtige vochtige grond is belangrijk voor plantjes van alle soorten en maten. Dus ook voor onkruid! Haal eerst al het onkruid uit de vakken waar je je groente wil verbouwen, en spit deze dan met een schep of grote riek om. Als je dit aan het eind van het jaar doet mag je dat gerust wat grover houden, de vorst breekt de grote brokken vanzelf. In de rest van het jaar zou ik het meteen wat kleiner maken, anders is het straks niet meer te bewerken.

Voorbewerking

Als je aan het eind van het jaar zit: Helaas pindakaas. Je zal nu even geduldig moeten zijn want nu nog in de volle grond zaaien gaat hoogstwaarschijnlijk niet werken. Als je (en dat begrijp ik best) heel graag toch alvast wat in de grond wilt hebben, zou je voorgekweekte (onder glas gekweekte) koolsoorten nog wel kwijt kunnen. Er zijn een aantal winter- en herfstkolen beschikbaar. Bloemkool, rode kool, witte kool en natuurlijk boerenkool is redelijk vorst-vast.

Het eerste zaaigoed

In Januari kan je thuis onder glas (in de vensterbank, of bij een bevriende tuinder in zijn kas) al beginnen met het opkweken van je eerste groentes. Courgette, Tomaat of Tuinbonen bijvoorbeeld.
In Februari mag je dan echt los. Wacht dan natuurlijk wel even tot de ergste vorst achter de rug lijkt. Je kan nu je voorgekweekte plantjes uitzetten. De eerste helft van Februari kan je dat het beste onder glas doen. Een leuk trucje daarbij is om je plantjes onder een omgekeerd glazen potje te zetten. Zo heeft elk plantje een mini-kasje over zich heen. Anders kan je ook doorzichtig folie spannen over pvc-buizen in een boog. Je krijgt dan een soort tunneltje van doorzichtig plastic.

Nu ben je echt van start met je eerste moestuin. Spannend natuurlijk, en het eerste jaar zal er vast nog een boel niet helemaal gaan zoals je wenst, maar dat hoort er bij. Laat je niet uit het veld slaan, je kan op een paar maanden na het hele jaar door weer overnieuw beginnen met nieuwe kweek!

(Voor Suzanne)

0 Reacties

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.