Zaaien en voorzaaien, hoe doe je dat?

Moestuin tips

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 0 Gelezen 9238
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Zaaien in je moestuin of je balkon-potten-tuin lijkt makkelijk, maar er zijn nog wel wat handigheidjes om rekening mee te houden. Om alles een beetje samen te vatten hebben we hier een fijne handleiding voor de beginnende moestuinder:

Voorzaaien

Aan het begin van het seizoen is het nog wat koud om buiten al in de volle grond te zaaien. Je kan dan het beste even voorzaaien. Je kweekt dan kleine plantjes binnenshuis, of in een kas, om ze vervolgens wat later in het seizoen buiten uit te zetten.

Om te kunnen voorzaaien heb je niet veel nodig. Ik gebruik zelf vaak turfpotjes in kleine kasjes, welke in vervolgens in mijn tunnelkas zet. Maar, je kan natuurlijk ook gewoon thuis in de vensterbank voorzaaien. De Albert Heijn moestuintjes zijn hier een mooi voorbeeld van. Wat je feitelijk doet met zo'n mini moestuintje is voorzaaien. Iedereen kan begrijpen dat een hele wortel nooit in zo'n klein bakje gaat passen.

Warme plek

Of je nu koffiekopjes met tuinaarde in de vensterbank zet, of een kweekkasje hebt, je kweekgoed moet op een warme lichte plaats staan. Als je plantjes zoals pepers, tomaten of paprika's gaat voorkweken kunnen de plantjes zelfs het beste op de verwarming staan.

Zaden

Zaden kan je vanaf februari kopen bij de supermarkt of tuincentrum. In de foto's hier onder hebben wij gebruik gemaakt van Rode Kool zaden van de Bolster. De Langedijker Bewaar om precies te zijn.

Zaad-afstand / Plantafstand

Het lastige van het kleine zaaigoed is het precies uitmeten van het zaad. Het is namelijk verstandig om 2 zaadjes per bakje van ongeveer 3 x 3 cm te doen. Gebruik je grotere bakjes dan mag je best 4 zaadjes doen. Als de zaden van goede kwaliteit zijn (ze ontkiemen allemaal) dan kan je ook met 1 zaadje per bakje doen.

Als je direct in de volle grond zaait, hou dan rekening met de plantafstand zoals aangegeven op de verpakking of in onze Plantengids. Hier staat de plantafstand en rijafstand vermeld. De plantafstand is, over de lengte van je tuingrond gemeten, de afstand tussen de plantjes. Je maakt dan rijen met plantjes. De rijafstand is dan weer de afstand tussen de rijen.

Zaaien

Allereerst moet je zorgen dat de grond waar de zaden op of in terecht moeten komen is uitgegraven tot de gewenste diepte. De zaaidiepte kan je in onze Plantengids vinden. Voor heel veel zaaigoed is 1 a 2 cm al prima, maar kijk het voor de zekerheid even na! In dit voorbeeld zaaien we niet in de volle grond maar in turfpotjes.

Je kan het beste de zaadjes even los in de hand nemen. 

Zaden in de hand nemen

Hier kan je vervolgens tussen duim en wijsvinger een aantal van af pakken. Je merkt vanzelf wanneer de zaadjes niet meer spontaan tussen je vingers door glippen.

Zaden tussen duim en wijsvinger nemen

Nu kan je de zaden op de gewenste plek, op de juiste afstand leggen.

Zaden zaaien

 

Je ziet, het is best eenvoudig, maar het vergt even wat handigheid. Als laatste kan je je zaaigoed afdekken.

Zaden afdekken

Zorg voor wat vochtige grond, en geef even een klein beetje water achteraf.

Voila! Ons zaaigoed is voorgezaaid, en het is afwachten tot de plantjes groot genoeg zijn om uit te zetten.

0 Reacties

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.