Albert Heijn Moestuin Tips: Verpotten (2)

Moestuin tips

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 28 Gelezen 152519
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Nadat je Albert Heijn Moestuintje ingezaaid is en de eerste plantjes al groot beginnen te worden moet je nadenken over verpotten. Hoe en waarom leg ik graag even uit.

Moet je nog beginnen met je moestuintje of heb je wat meer basisinformatie nodig? Lees dan eerst het artikel Albert Heijn Moestuin Tips: Beginnen

Groei voortgang

Veel mensen zullen al voortgang zien in de groei van de plantjes in de mini moestuin van Albert Heijn. Hoe ver de voortgang is, en hoe groot je plantjes zijn is natuurlijk afhankelijk van het tijdstip dat je je moestuintje hebt gezaaid, hoe warm je tuintje staat en of je je moestuintje netjes water hebt gegeven.

De volgende stap

De volgende stap van je Albert Heijn mini moestuintje is het verpotten van je beplanting. Bij AH kan je zogenaamde groeitasjes kopen (2 voor 2 euro) waar je in elk tasje 1 plantje/ bakje kan overpotten. Je kan natuurlijk ook zelf potgrond en potjes regelen, of bij sommige soorten kan je ze direct uitzetten in de volle grond (buiten in de tuin) als je die hebt.

Je kan de bakjes uit je moestuin op 2 manieren verpotten: In z'n geheel met bakje en al, of het bakje openscheuren en de plantjes los verpotten. Hier zie je hoe je een plantje met bakje en al kan verpotten.

Uitplanten met heel bakje

Groeitasje

Er gaat bijna een heel glas water in een groeitasje

Maak een gat in de nieuwe aarde en plant het hele bakje er in

Rucola met potje en al verpot

Ook kan het zijn dat je de plantjes los moet verpotten. Zo scheur je dan het bakje open, en vervolgens plant je de plantjes los uit.

Knip in sommige gevallen het bakje open en verplant de plantjes 1 voor 1

Verpotadvies per AH moestuin plantje

Basilicum

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van mini-kasje. Meer over Basilicum.

Bieslook

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten. Wordt niet door slakken gegeten gelukkig. Meer over Bieslook.

Krulpeterselie

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van mini-kasje. Meer over Krulpeterselie.

Selderij

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van mini-kasje. Meer over Selderij.

Dille

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van mini-kasje. Wordt niet door slakken gegeten maar het potje zorgt voor wat extra warmte. Meer over Dille.

Tijm

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, maar zet er dan nog even een maandje een glazen potje overheen op z'n kop. Als mini-kasje. Wordt niet door slakken gegeten maar het potje zorgt voor wat extra warmte. Meer over Tijm.

Rucola

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten. Wordt niet door slakken gegeten. Meer over Rucola.

Kropsla

Los van elkaar trekken, en los uitplanten. Elk plantje heeft 30x30 cm nodig. Laat er voorlopig even een glazen potje overheen staan op z'n kop. Als mini-kasje en bescherming tegen slakken. Kropsla wordt erg graag door slakken gegeten. Meer over Kropsla.

Andijvie

Los van elkaar trekken, en los uitplanten. Elk plantje heeft 40x40 cm nodig. Laat er voorlopig even een glazen potje overheen staan op z'n kop. Als mini-kasje en bescherming tegen slakken. Andijvie wordt erg graag door slakken gegeten. Meer over Andijvie.

Paprika

Los van elkaar trekken, en los uitplanten zodra het plantje 10cm hoog is. Elk plantje heeft 50x50 cm nodig. Sowieso binnen houden. Buiten in Nederland is niet geschikt voor de Paprika. Meer over Paprika.

Broccoli

Los van elkaar trekken, en los uitplanten. Elk plantje heeft ongeveer 40x40 cm nodig. Vermoedelijk is de broccoli al bijna doorgeschoten, maar misschien gaat deze oogst toch lukken. Er is altijd een kans. Meer over Broccoli.

Lente ui (Bosui)

Los van elkaar trekken, en los uitplanten zodra het sprietje 5-8cm hoog is. Elk plantje heeft ongeveer 10x10 cm nodig. Laat er voorlopig even een glazen potje overheen staan op z'n kop. Als mini-kasje. Tot de spriet van de lente ui de bovenkant bijna raakt. Lente ui wordt niet door slakken gegeten. Meer over Lente ui.

Prei

Los van elkaar trekken zodra het sprietje 5-8cm hoog is, en los uitplanten. Elk plantje heeft ongeveer 20x20 cm nodig. Laat er voorlopig even een glazen potje overheen staan op z'n kop. Als mini-kasje. Tot de spriet van de lente ui de bovenkant bijna raakt. Prei wordt niet door slakken gegeten. Let op dat je het preitje lekker diep in de gront uitplant. Het deel dat je in de grond hebt staan wordt wit en het beste eetbaar. Je kan er voor kiezen om later in het seizoen de prei nog een keer uit te planten en dan weer iets dieper. Meer over Prei.

Wortel

Wortel moet eigenlijk los uitgeplant worden, vanwege de ideale plantafstand maar dit mag dus eigenlijk niet met wortel. Als je kleine wortelplantjes uitzet kan het zijn dat je het worteltje beschadigd en je dus meervingerige wortels oogst straks. Wees dus heel voorzichtig, en doe dit zo snel mogelijk, zodra het plantje ongeveer 3cm hoog is al. Meer over Wortel.

Aubergine

Los van elkaar trekken, en los uitplanten zodra het plantje 8cm hoog is. Elk plantje heeft 80x80 cm nodig. Sowieso binnen houden. Buiten in Nederland is niet geschikt voor de Aubergine. Meer over Aubergine.

Radijs

Zo snel mogelijk uitplanten bij 2-3 cm al. In het voorbeeld (foto) hierboven is de radijs eigenlijk al te ver. Een lang slungelig sliertje heb je niets aan, het moet een knolletje vormen. Wel even een glazen potje er over tegen de slakken. Mag ook erg fijn gaas zijn. Meer over Radijs.

Cherrytomaat

Los van elkaar trekken, en los uitplanten zodra het plantje 8cm hoog is. Elk plantje heeft 50x50 cm nodig. Sowieso binnen houden voor de zekerheid. Buiten kan eventueel wel, maar is niet verstandig nu meer. Meer over Tomaat.

Spinazie

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van mini-kasje. Wordt door slakken gegeten. Meer over Spinazie.

Veldsla

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van mini-kasje. Wordt door slakken gegeten. Meer over Veldsla.

Bosaardbei

In z'n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer een cm of 4 -6 zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van mini-kasje. Wordt niet door slakken gegeten. De vruchten dan weer wel. Meer over Aardbei.

Moestuin hobby nu echt oppakken?

Altijd al eens wat met groente kweken en moestuinieren willen doen? Nu is de tijd om je moestuin hobby eens even goed vorm te geven!

Je kan met een aantal vierkante meter, of een stel potten al heel wat voor elkaar krijgen. Interesse? Registreer je op ZelfGroenteKweken, en maak gratis gebruik van onze handige online moestuin tools, informatiebronnen en community!

28 Reacties

15 Mar 2015 om 21:23Kan er ook nog informatie op komen over selderij toevallig? Alvast bedankt!
15 Mar 2015 om 22:44De link naar de Selderij is gerepareerd. Bedankt voor je melding!
15 Mar 2015 om 23:21Graag gedaan! De bleekselderij is niet hetzelfde als de selderij van de AH, moestuintjes toch?
16 Mar 2015 om 00:17Sorry je hebt gelijk Ik heb nu de bladselderij/ snijselderij gelinkt :)
16 Mar 2015 om 16:53Super! Dank je wel. Ik wil graag groene vingers ontwikkelen, maar heb er niet zoveel verstand van. Dus had het maar zo fout kunnen hebben haha
17 Mar 2015 om 10:17Geeft een tuinkas (polycarbonaat) buiten hetzelfde effect als een klein glazen potje over het plantje heen zetten? Zouden de plantjes daar dus nu al in kunnen (wanneer ze hoog genoeg zijn natuurlijk)? Alvast bedankt!
17 Mar 2015 om 21:07Ik heb zojuist een kweekbak gekocht met aarde voor moestuin. Kan ik de potjes van AH als ze de juiste grootte zijn direct hierin planten? En kan ik dit nu al doen met een glazen potje erover?
18 Mar 2015 om 07:38Joyce en Odylle: een kas of kweekbak is natuurlijk helemaal perfect! Je kan er direct je plantjes in planten. Een extra potje is dan niet nodig
18 Mar 2015 om 10:03Hallo, Ik heb mijn aubergine en wortel al verpot alleen ik las dat je aubergine niet buiten kan staan maar kan aubergine ook niet buiten staan in een kastje? Kan je alles dan buiten zetten in een kaatje? Alvast erg bedankt!
18 Mar 2015 om 11:28Kan ik ze dan nu al buiten zetten? Of nog even binnen laten?
19 Mar 2015 om 13:07Saskia, alles kan in een kasje buiten. Daar is de temperatuur en de zon al goed genoeg voor. Odylle, je kan het buiten proberen, maar ik zou het nog heel even uitstellen. Sowieso met een glazen potje er over.
19 Mar 2015 om 14:03Mijn spinazie is klaar om vanuit het AH potje de grond in te gaan :) maar is het handiger om het in de grond neer te zetten nu, of in de kas? En moet ik het hele potje in de grond doen, of moet ik ze eerst nog uit elkaar halen, wat is beter?? Ik lees verschillende dingen op internet namelijk..
19 Mar 2015 om 15:29Anita, ze staan ietwat dicht op elkaar in het potje. Je zou ze uit elkaar kunnen halen, maar is niet echt noodzakelijk. Ze mogen al buiten, maar dan bij voorkeur onder een omgekeerd glazen potje of inderdaad in de kas.
19 Mar 2015 om 15:55Dankjewel
22 Mar 2015 om 12:55Hoi, Ik ben bezig met mijn eigen moestuintje te maken met de potjes van de AH. Nu zijn de meeste wel toe om verpot te worden. Bij een aantal al gedaan, maar nu zitten er in 1 bakje meerdere plantjes die bijv. bij het verpotten wel een bepaalde afstand nodig hebben. Hoe doe je dit? Kan elk plantje dan bijv. afzonderlijk in zo'n AH moestuinzakje? De kropsla, spinazie, broccoli en de cherrytomaat als voorbeeld genomen?! Ik heb al wel een tuinkas (nu staat alles nog in huis), maar ik wil alles wel in potten hebben en niet in de volle grond.
22 Mar 2015 om 12:56Hoi, Ik ben bezig met mijn eigen moestuintje te maken met de potjes van de AH. Nu zijn de meeste wel toe om verpot te worden. Bij een aantal al gedaan, maar nu zitten er in 1 bakje meerdere plantjes die bijv. bij het verpotten wel een bepaalde afstand nodig hebben. Hoe doe je dit? Kan elk plantje dan bijv. afzonderlijk in zo'n AH moestuinzakje? De kropsla, spinazie, broccoli en de cherrytomaat als voorbeeld genomen?! Ik heb al wel een tuinkas (nu staat alles nog in huis), maar ik wil alles wel in potten hebben en niet in de volle grond.
22 Mar 2015 om 14:26Mss domme vraag. Heb vandaag alles buiten geplant in mijn moestuinbak. En heb over alle plantjes plastieke doorzichtige bekertjes gezet ter vervanging van het glazen potje. Maar ga ik de plantjes niet verstikken? En bij nachtvorst leg ik dan nog best iets erbij over? Groetjes
23 Mar 2015 om 10:08Marije: Ja je kan ze het beste los in een moestuinzakje of eigen potje doen. De voorbeelden die je noemt zijn daar inderdaad goed voor geschikt. Jeroen: Je verstikt de plantjes niet zo heel snel hoor, maar als het een heel klein potje is kan je er wel even een paar kleine gaatjes in prikken. Bij nachtvorst hoort het potje wat extra isolatie te geven (stilstaande lucht isoleert) en tenzij de vorst heel streng is overleven je plantjes zo gewoon.
23 Mar 2015 om 12:15Wat een handige site!! Bedankt Sjoerd voor de informatie, als beginnende kan je hier heel veel informatie uit vinden! Ik zat alleen te lezen bij de kropsla, andijvie etc die 20 tot 50 cm uit elkaar moet worden gezet, maar moet je dan ook echt elk plantje van de sla die nu ontkiemt is op 20cm van t andere sla plantje staan? Want ik heb bij de kropsla een stuk op 12 stengeltjes die uitgekomen zijn, moet ik die allemaal apart verpotten?
23 Mar 2015 om 13:25Miranda, dat lijkt inderdaad een beetje raar, maar stel je het resultaat eens voor. Een krop sla meet al snel 20cm in doorsnede. Die ruimte moet er wel zijn. Inderdaad is het de bedoeling dat je de 12 stengeltjes 1 voor 1 uitzet in de grond.
27 Mar 2015 om 14:09Hoi allemaal, Ik heb totaal geen groene vingers. Nu kwam de actie van de moestuintjes bij de Ah en ik gaf al mijn moestuintjes weg. nu werd ik stiekem toch erg nieuwsschierig Rn erg benieuwd of er daadwerkelijk ook echt iets uit de moestuintjes zou gaan komen en besloot toch zelf maar de moestuintjes die ik lust te gaan houden. En wat denk je ik vind het super leuk. Maar nu zijn sommige al best goed uitgekomen en lees ik dat ik de plantjes moet verpotten. Ik heb er totaal geen verstand van en wil eigenlijk de plantjes het liefst allemaal binnen houden omdat ik geen fan ben van allerlei beesten die in de tuin voorkomen en ik dan weet dat ik er niks meer mee doe. Kan ik de plantjes ook binnen groot laten worden? En heb misschien nog een stomme vraag, maar ik heb dyslectie en begrijp niet alles goed wat ik moet doen met verpotten. Is er een mogelijkheid dat er foto's worden geplaatst van hoe je de plantjes moet verpotten en ik kan zien wat de afstanden ongeveer zijn van de plantjes? Ik wil ze namelijk in een moestuinkas verpotten maar heb maar een heel klein huis. En als ik lees hoeveel cm er tussen de plantjes moet dan lijkt het wel of ik een tuin moet hebben van bijwijze van een voetbal veld groot, want heb in een moestuintjes al heel veel losse plantjes zitten. En ik weet niet zo goed hoe ik kan zien wanneer ze het beste verpot kunnen worden. Zijn er foto's van de plantjes waarop de grote te zien is als ze verpot kunnen worden? Sorry dat ik zo lastig ben, maar had van mezelf niet verwacht dat ik het zo leuk en interessand zou gaan vinden. Heb eindelijk een bezigheid voor mezelf gevonden.
9 Apr 2015 om 18:07ik las net dat je de plantjes moest lostrekken, alleen ik had de broccoli al verpot. en ik heb net de plantjes uit de pot gehaald en alsnog uit elkaar getrokken en weer opnieuw verpot alleen nu zien ze er erg dood en kapot uit??! wat is er gebeurd en wat moet ik nu doen??
11 Apr 2015 om 14:47ik heb ook wat moestuintjes van de AH, en de meesten groeien wel, maar de basilicum blijft klein, hij is op 2 maart ontkiemd en nu is het grootste plantje nog steeds maar 1,5 cm. Is dat normaal? en wat kan ik er anders aan doen?
18 Apr 2015 om 09:28Hoi, ik heb een vraag over de bosaardbei. Hoe moet die gedaan worden? ik heb namelijk ook die moestuinen gekregen van kennissen die dat bij de boodschappen kreeg. nu doet mijn bosaardbei niet echt groeien hoe de rest deed. heb al 11 kroppen sla eruit gekregen waar ik super trost op ben en basilicum groeit ook behoorlijk goed. Spinazie heb ik ook over gepoot na een grotere pot maar die zitten nog bij elkaar. Moet de spinazie ook uit elkaar gehaald worden? Ik moet wel alles in bakken doen omdat ik geen tuin heb alleen maar een kleine balkon waar die op kunnen staan/hangen. m.v.g Miranda
18 Apr 2015 om 09:28Hoi, ik heb een vraag over de bosaardbei. Hoe moet die gedaan worden? ik heb namelijk ook die moestuinen gekregen van kennissen die dat bij de boodschappen kreeg. nu doet mijn bosaardbei niet echt groeien hoe de rest deed. heb al 11 kroppen sla eruit gekregen waar ik super trost op ben en basilicum groeit ook behoorlijk goed. Spinazie heb ik ook over gepoot na een grotere pot maar die zitten nog bij elkaar. Moet de spinazie ook uit elkaar gehaald worden? Ik moet wel alles in bakken doen omdat ik geen tuin heb alleen maar een kleine balkon waar die op kunnen staan/hangen. m.v.g Miranda
29 Mar 2016 om 20:37Hallo, ik mis komkommer, venkel en watermeloen. Ik ben zo dom geweest de kartonnen hulsjes weg te doen. Ik dacht dat alles het zelfde ging 🤐 Je begrijpt dat ik nog niet zo geroutineerd ben 😀
30 Mar 2016 om 18:47Hallo, ik mis komkommer, venkel en watermeloen. Ik ben zo dom geweest de kartonnen hulsjes weg te doen. Ik dacht dat alles het zelfde ging 🤐 Je begrijpt dat ik nog niet zo geroutineerd ben 😀
18 Apr 2016 om 20:47Hoi, kunnen er al gebruiksaanwijzingen van de moestuintjes van 2016 bij? Ook ik ben zo dom geweest om alle kartonnetjes weg te gooien en dacht dat alles hetzelfde zou werken... Alvast bedankt!

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.