Albert Heijn Moestuin Tips: Beginnen (1)

Moestuin tips

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 6 Gelezen 164578
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Je kent ze vast wel, de Albert Heijn moestuintjes. Bij aanschaf vanaf een bepaald bedrag krijg je een potje met zaadjes kado welke je op een kartonnen moestuintje kan plaatsen. Het kartonnen moestuintje is te koop voor € 1,50 of komt gratis bij een bepaalde aanbieding.

Natuurlijk zijn we razend enthousiast over deze bevestiging dat zelf tuinieren wel beter is dan kopen (Leest u even mee Jumbo?), maar wat zit er eigenlijk in zo'n moestuintje? En wat kan ik allemaal met mijn AH Moestuin plantjes?

Wat zit er in mijn AH Moestuin?

Naam op het potje Soort van de plant
Basilicum Large leaved Basilicum
Bieslook Fijne Bieslook
Krulpeterselie  Gekrulde donkergroene Peterselie
Selderij  Gewone Snijselderij
Dille  Gewone Dille
Tijm  Winter Tijm
Rucola  Coltivata 
Kropsla  Meikoningin 
Andijvie  Breedblad Volhart winter 
Paprika  Yolo Wonder 
Broccoli  Groene Calabrese Natalino 
Lente ui (Bosui) Witte van Lissabon 
Prei  Herfstreuzen 2 (Verb. Olifant) 
Wortel  Amsterdamse bak 
Aubergine  Black beauty, Ronde Violette 
Radijs  Ronde rode vollegronds 
Cherrytomaat  Balkonzauber 
Spinazie  Matador 
Veldsla Noordhollandse 
Bosaardbei  Fragaria vesca, Baron v Solemacher

De potjes

De potjes in je AH moestuintje zijn gemaakt van houtvezels en 100% afbreekbaar. Je hoeft, als je de plantjes gaat uitplanten dus je plantje niet uit te graven, je kan ze met potje en al verplaatsen. Volgens de Albert Heijn:
"De potjes zijn duurzaam geproduceerd met hout afkomstig van uitsluitend jonge bomen uit beheerde bossen, welke enkel worden gekapt ten behoeve van uitdunning. Het betreft hier voor het overgrote merendeel lokale bossen in de nabijheid van de productielocatie. De potjes worden geproduceerd in Frankrijk."

 Biologisch

In zekere mate: Ja. De zaden komen namelijk van Albert Heijn leveranciers waarmee is afgesproken dat er geen pesticiden worden gebruikt.

Uitplanten

Alle plantjes in je moestuintje zal je moeten uitplanten in grotere stukjes grond. Je kan hier grotere potten voor gebruiken, of de volle grond. Kijk even in onze Plantengids wanneer je dat plantje veilig in de volle grond kan zetten. Voor sommige planten geldt dat ze het nu nog wat te koud vinden buiten. Deze plantjes kan je sowieso het beste binnen houden in een grote pot. Buiten vinden ze in Nederland al snel niet warm genoeg en gaan dan dood:

- Aubergine
- Paprika
- Cherrytomaat (of buiten, maar dan droog)

Als je de AH plantjes buiten gaat zetten, kan je ze het beste even afdekken met een folietunnel. Tegen ongedierte. Je kan deze folietunnels krijgen bij de Lidl. Komende week toevallig in de aanbieding :)

Tips bij een AH Moestuintje

Er zijn een boel tips te geven bij elk plantje, daarom is elk plantje hierboven even gelinkt aan ons artikel met zaai en oogstinformatie. Daarnaast zijn er nog wat andere tips te geven:

- Wortel

De wortel uitplanten moet tijdig gebeuren. Let hierbij er op , dat als het worteltje al uit de bodem is gegroeid van je potje, dat je deze voorzichtig behandeld. Het worteltje kan anders als ze groot is een soort handje gaan vormen met meerdere vingers.

- Aubergine

Deze moet lekker binnen blijven in een grote pot

- Paprika

Paprika moet ook binnen blijven

- Cherrytomaat

De tomaatjes moeten droog blijven, dus binnen is wel een handige plek. Als je in je eigen tuin buiten aardappelen hebt staan dan moeten ze hoe dan ook binnen blijven. Je hebt anders grote kans op een ziekte: Aardappelrot.

- Broccoli

Broccoli is erg lastig. Een gewaagde keuze van de Albert Heijn. Dat komt doordat Broccoli eigenlijk bloemknopjes zijn, zoals wij ze eten. Als ze te snel groeien schieten ze door, en ik verwacht dan ook veel foto's op Facebook en Twitter van lange dunne AH Broccoli plantjes met een bloempje bovenop. Mijn advies is om ze tijdig buiten te zetten in een grote pot of volle grond. Wel even afdekken met wat doek of zeil.

Toe aan de volgende stap?

Lees dan dit artikel over het verpotten van AH Moestuintjes

Moestuin hobby nu echt oppakken?

Altijd al eens wat met groente kweken en moestuinieren willen doen? Nu is de tijd om je moestuin hobby eens even goed vorm te geven!

Je kan met een aantal vierkante meter, of een stel potten al heel wat voor elkaar krijgen. Interesse? Registreer je op ZelfGroenteKweken, en maak gratis gebruik van onze handige online moestuin tools, informatiebronnen en community!

6 Reacties

9 Mar 2015 om 00:58Meer dan 100.000 gelezen in ruim twee weken. Super leuke actie! Super artikel Sjoerd!
24 Mar 2015 om 20:15dat is echt super leuk bedacht.ik weet nu veel meer over moestuin potjes dan eerst.
19 Apr 2015 om 11:33Super leuke website! Helaas zie ik sommige dingen wat laat. Mijn broccoli en radijs zijn al doorgeschoten (lange dunnen stengels). Kan ik hier nog wat mee of wordt dit nooit meer wat?
20 Apr 2015 om 09:49Ik vrees dat je daar beter nieuwe zaadjes voor kan kopen en overnieuw kan beginnen Linda
8 May 2015 om 20:29Zoals ik het bekijk kun je alle groenten goed (beter?) binnen kweken bijvoorbeeld voor het raam (met uitzondering van broccoli)? Klopt dat? Of is het toch beter de plantjes naar buiten te doen?
15 May 2015 om 12:23Veel kan idd achter glas. Ik zou het net als idd de broccoli ook niet doen met peterselie (houd van een beetje schaduw), lente ui, prei en wortel. De kans op uitdrogen is groot en bij te nat houden heb je een grotere kans op schimmelvorming. Voor die laatste drie zou je ook een flink diepe pot moeten gebruiken.

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.