Een veelgehoorde vraag onder aspirerende moestuinders is: Hoe maak ik een moestuin op mijn balkon? Niet iedereen heeft een hele tuin tot zijn/haar beschikking en tuinieren op een balkon valt zeker onder de mogelijkheden!
Om het basisprincipe van moestuinen en de benodigheden te begrijpen adviseren we je eerst dit artikel over benodigheden in een moestuin even te lezen.
Het maken van een moestuin op een balkon wijkt niet zo heel erg af van het maken van een moestuin op een stuk open grond. Je hebt wat minder ruimte, dat is waar, maar dat zorgt er ook voor dat je wat beter controle kan houden over je tuintje. Het geheel is al snel erg overzichtelijk en het valt je direct op als er iets mis is. Een ander voordeel van een moestuin op een balkon is een aanzienlijk kleinere populatie aan slakken en ander ongedierte. Die zijn nu eenmaal niet gemaakt om eventjes een meterte of 15 over een betonnen want omhoog te klimmen voor een kostje.
Enfin, het maken van een moestuin op een balkon, wat heb je nu eigenlijk nodig? Hier volgen een aantal tips:
- Zorg er voor dat je bakken hebt die aan je wensen voldoen. Meet je balkon even op, want bij de tuincentra zijn in de lente vaak mooie vierkante meter bakken te koop van hout. Dit zijn kant-en-klare moestuinbakken van 1 x 1 meter. Sommige hebben ook een verhoging er in hetgeen ideaal is om diepwortelende groente ook een kans te geven. Je kan natuurlijk ook andere bakken gebruiken, probeer een beetje voor variatie te zorgen in diepte. Als je bijvoorbeeld worteltjes in je balkonmoestuin wilt hebben zal je voor wat diepere bakken moeten zorgen. We hebben voor jou deze opvouwbare moestuinbak van 60x60x20 cm en een vaste houten bak van 50x70x15 cm gevonden:
- Vul de bakken met potgrond. Je kan gewoon de goedkoopste potgrond gebruiken, of je kan kiezen voor bijvoorbeeld cocopeats als basis voor je moestuin. Wederom is hier de compacte omvang van je tuin een voordeel. Cocopeats zorgen ervoor dat je heel schoon kan tuinieren, omdat dit niet echt aarde bevat maar is gemaakt van cocosschillen. Hier is erg prettig mee te werken, en het bevat ook voldoende voeding voor je groente.
- Zaai de groentezaadjes op het juiste tijdstip, op de juiste diepte in. Vergeet niet direct na het zaaien even wat water te geven zodat het zaad gaat ontkiemen. Hou er rekening mee dat je niet te dicht gaat zaaien. De verleiding om een heel zakje zaad op te maken in 1 keer is erg groot, maar lees de acherkant van het pakje even. Met zo'n kleine moestuin doe je met veel zaadverpakkingen al snel een paar jaar. Wel is het handig om waar 1 zaadje wordt gerekend er 2 in te zaaien. Op je balkon heb je wat minder regen dus als je zeker wilt zijn van oogst zaai je net ietsje meer dan dat er op het pakje wordt geadviseerd. Eventuele dubbele plantjes kan je er altijd nog uit halen. Dit geldt overigens NIET voor worteltjes. Die moet je direct goed zaaien. Als je daar achteraf mee gaat verplaatsen of plantjes uit gaat halen heb je grotere kans op misvormde wortels bij de oogst.
- Veel onkruid groeit niet op grotere hoogte, maar je kan wel last krijgen van onkruid dat van de wind afhankelijk is voor de voortplanting. Denk hierbij aan grassoorten of bijvoorbeeld paardebloem. Haal deze zo snel mogelijk weg om je tuintje schoon te houden.
0 Reacties
Reageren
Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.