Preischotel uit de oven

Recepten

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 1 Gelezen 6029
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

Een makkelijk recept voor preischotel uit de oven! Bij ons thuis een van de favorieten, en zeker in de winter als de herfstprei geoogst kan worden een heerlijk recept. De preischotel heeft een totale bereidingstijd is ongeveer 45 minuten. Dit recept kan helemaal veganistisch worden gemaakt.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

750g prei
750g aardappelen
500ml groentebouillon (1 blokje)
30g bloem
30g kokosvet (of boter voor de niet-veganisten)
1/2 ui
Een beetje zout en peper
Een beetje geraspte nootmuskaat
Een eetlepel kerriepoeder
Wat paneermeel

Niet-veganistische optie
50g geraspte oude kaas

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze in kleine stukken. We gaan er later puree van maken dus maak er gerust wat kleinere stukken dan wanneer je ze los zou eten. Zet ook alvast even een pannetje water op en laat het koken. Als je gaandeweg het recept ziet dat de aardappelen gekookt zijn, kan je ze afgieten, maar bewaar het kookwater even voor de zekerheid!

Tijdens het koken van de aardappelen kan je nu mooi even alle prei in ronde plakjes snijden. Deze mogen zodra ze zijn gesneden met wat zout in het kokende water worden geblancheerd (even een minuutje of 5 er in en dan direct er weer uit halen). Hierna kan je het beste even je bouillon maken. 1 blokje groentebouillon in 500ml heet water is voldoende.

Snipper het uitje. Smelt het kokosvet of de boter samen met een het gesnipperde uitje in een pannetje. Laat het niet bruin worden, we gaan er namelijk saus van maken. 

Nu kan je de bloem, kerrie en wat zout en peper bij het kokosvet/ boter doen. Direct roeren zodat er een dikke massa ontstaat. Voeg hierna langzamerhand de bouillon toe, eerst een klein beetje, dan roeren tot het helemaal is opgenomen in de dikke massa, en dan steeds weer een beetje toevoegen. Elk beetje bouillon moet helemaal worden opgenomen tot je verder gaat. We maken zo een soort veganistische bearnaisesaus. Blijf bouillon toevoegen tot het een lekker sausje is. Je hebt niet alle bouillon nodig.

Als je saus af is, haal het dan van het vuur. Het kan nodig zijn om af en toe nog te roeren, en het kan ook zijn dat je saus weer wat dikker wordt. Hou ze dus goed in de gaten.

Nu is een mooi moment om van de inmiddels gekookte aardappelen puree te maken. Je kan hiervoor het beste het restant van de bouillon als vocht-toevoeging gebruiken. Als dat niet voldoende is om een mooie gladde puree te maken kan je het kookwater gebruiken. Voeg ook de geraspte nootmuskaat toe aan de puree.

Voeg nu de prei toe aan je pannetje met saus.

Maak van de puree een mooi badje in een ovenschaal. De randen lekker dik bedekken op zo'n manier dat de saus in het midden past tot aan de rand van de puree. Hierna kan je direct de prei met saus in het midden gieten.

Als laatste bedek je het geheel met een beetje paneermeel (en voor de niet-veganisten de geraspte kaas) en vervolgens een minuut of 10 - 15 in een voorverwarmde oven op 200 graden tot het een beetje een bruin korstje heeft gekregen.

Eet smakelijk!

1 Reactie

13 Jan 2015 om 22:33Dat ziet er goed uit. Ga ik zeker proberen want we hebben nog best veel prei staan.

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.