NieuwsRss feed

Als groot liefhebber van stoofperen heb ik rond deze tijd van het jaar nog wel eens last van perenroest.  Wat is perenroest? Perenroest (Gymnosporangium fuscum D.C.) is een schimmel die voor oranje tot bruine roestkleurige plekjes op de bladeren van je perenboom zorgt. Aan de onderkant van de bladeren kunnen een soort druppels, tot uiteindelijk echte uitsteeksels (een soort vingers) van roestbruine kleur gaan vormen.  Hoe komt perenroest bij mij terecht? Perenroest heeft Jeneverbes (Juniperus) nodig om te overwinteren. Deze plant wordt in Nederland vaak...
Vanaf half oktober tot november is het tijd om te beginnen de moestuin winterklaar te maken. De laatste oogst kan binnen worden gehaald, en de grond die je groente en fruit het hele jaar zo trouw voorzien heeft van voedingsstoffen kan worden aangevuld met nieuwe voeding. Het winterklaar maken van de grond zorgt er voor dat je grond het komende jaar voorbereid is op de nieuwe beplanting. Daarom is het handig om in deze tijd ook even een planning te maken...
Categorie: Moestuin tips
30 Oct 2014
Gelezen 2609
Reacties 6
Zelf compost maken is niet moeilijk, en het helpt je om een mooie gezonde voeding te maken voor je beplanting. Of dit nou groente, fruit of kruiden is, de meeste planten vinden compost een heerlijk goedje. Dit komt onder andere doordat de compost wormen aantrekt die de grond onder je planten gezond en luchtig houden. Compost wordt gemaakt van groente- fruit- en tuinafval. Dit wordt door kleine insecten, wurmen, schimmels en bacteriën omgezet in een goede voedingsbron voor de planten. Om compost...
Categorie: Moestuin tips
27 Oct 2014
Gelezen 2053
Reacties 0
Eindelijk de wachtlijst door, en daar is ie dan, je allereerste moestuin. Helemaal blij natuurlijk, en dat begrijp ik wel! Ik kan nu alvast een tipje van de sluier oplichten over wat voor moois je allemaal te wachten staat: Je gaat lekker met de natuur in de weer. Een eigen rustig stukje grond in de stad. Lekker met je handen in de modder, de grond bewerken, zaadjes zaaien, en dan uiteindelijk een overheerlijke oogst binnenhalen, als alles goed gaat. Maar.....
Categorie: Informatief
23 Oct 2014
Gelezen 1014
Reacties 0
Als je de zaaikalender bekijkt is Oktober de maand van de pastinaak-oogst. Deze oude groente is weer helemaal hip na een aantal decennia weg geweest te zijn. Pastinaak (ook Pinksternakel of Witte Wortel genoemd) is een oude wortelgroente die wij in Nederland aten nog voordat we aardappelen hadden ingevoerd. We gebruikten de pastinaak bijvoorbeeld voor het maken van Pastinaak-Andijvie stamppot. Pastinaak en andijvie worden beide in oktober geoogst en werden daarom gecombineerd gegeten. In het algemeen gesproken ben ik...
Pagina
5